Grčka

Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za odmor. Sastoji se od čak 3000 otoka među kojima možete odabrati otoke pogodne za putovanje s djecom, otoke najljepših plaža, otoke poznate po vjenčanjima i bračnim putovanjima te otoke za ljubitelje arhitekture, lokalne kuhinje i grčke kulture. Grčka se nalazi u južnom dijelu Europe s otocima u Egejskom i Jonskom moru. Glavni i ujedno najveći grad Grčke je Atena.

Grčka

Kada putovati u Grčku?

Grčku može posjetiti tijekom cijele godine. To ovisi o tome što očekujete od putovanja. Temperature su tijekom cijele godine više za najmanje 10 °C nego kod nas. Ljubitelji hrane i arhitekture mogu tamo putovati i u mjesecima izvan ljetne sezone. Na taj ćete način izbjeći prometne gužve i uloviti prve tople zrake sunca.
Naravno, u Grčku je najbolje putovati od svibnja pa sve do listopada. Srpanj i kolovoz najposjećeniji su i najtopliji mjeseci.

Za one koji žele izbjeći visoke temperature, preporučujemo posjet Grčkoj u lipnju i rujnu. Posebno se preporučuje putovanje s djecom u rujnu jer je more zagrijano zbog visokih temperatura prethodnih mjeseci. Cijene su također niže i manja je gužva.

Temperature

Najtoplije i najsuše vrijeme je od travnja do rujna, a vlažnije razdoblje s nižim temperaturama i mogućnošću kiše je od listopada do ožujka.
U različitim područjima Grčke i klima je, naravno, drugačija. Primjerice, u planinama je potpuno drugačija nego na otocima.
Otoci su najpopularniji izbor za odmor u Grčkoj. U svibnju temperatura raste do 20 °C, a u srpnju i kolovozu čak i preko 30 °C. Iznimno suhi mjeseci su od svibnja do rujna. U srpnju i kolovozu gotovo da i nema kiše.
U prosincu je najviše vlage i najviše kišnih dana. To donosi oluje s jakim vjetrom.

Zanimljivosti u Grčkoj

Za vas smo odabrali 10 najzanimljivijih stvari koje morate vidjeti i doživjeti u Grčkoj:

1. Planina Atos
Planina Atos nalazi se na poluotoku Halkidika u sjevernoj Grčkoj. Dom je oko 1400 redovnika i pravoslavnih samostana. Tamo vrijede stroga pravila, a ulaz je dopušten samo muškarcima.
Preporučuje se za ljubitelje planinarenja jer se na vrhu otvara pogled na planine koji oduzima dah.

2. Mystras
Grad Mystras nalazi se u blizini antičke Sparte. On je služio kao glavni dio Peloponeza u 14. i 15. stoljeću. Bio je okružen zidom, a gradilo se sve više i više kuća kako bi ovaj dio bio još bolje zaštićen. Ljubitelji povijesti ne bi trebali propustiti posjet ovom gradu.

3. Kazalište Delfi
U davna vremena Delfi su bili najvažniji dio Grčke. Antičko kazalište sagrađeno je na brdu iznad Apolonova hrama. U 35 redova moglo je primiti čak 500 posjetitelja.
Kazalište se nalazi u južnom dijelu planine Parnas.

4. Meteora
Jedan od šest samostana koji je smješten na vrhovima prirodnih ogromnih stijena. Pristup samostanima nije moguć. Nekada su koristili ljestve kojima su mogli isporučiti robu, pa i ljude.


5. Najljepši otoci u Grčkoj
Gotovo se svi slažu da je otok Santorini jedan od najljepših otoka u Grčkoj. Među najljepše se ubraja i Paxos, jedan od najdužih jonskih otoka. Prekrasan Mykonos jedan je od otoka koji obavezno morate posjetiti.
Slijede Skyros, Ikarija, Tilos, Gavdos i Milos.

6. Najljepše plaže u Grčkoj
U Grčkoj postoji mnogo nezaboravnih plaža iz snova. Za vas smo odabrali nama najdraže.
Elafonisi na Kreti, Mylopotas na Iosu, Red beach i Perissa na Santoriniju, Plaka beach na otoku Naksosu, Logaras beach na otoku Parosu, Paradise beach i Ornos beach na Mykonosu.

7.  Plaka, Atena
Plaka je stara četvrt unutar grada Atene. Gotovo je cijelo područje zatvoreno za automobile. Međutim, morat ćete obratiti pozornost na motoriste. Nekada je ovo područje bilo okruženo noćnim klubovima, ali su gotovo sve zatvorili jer je glasna glazba uznemiravala lokalno stanovništvo. Sada ćete ondje pronaći kafiće, restorane i trgovine.

8. Nacionalni park Samaria Gorge
Za ljubitelje planinarenja nacionalni park Samaria Gorge obavezna je postaja tijekom posjeta Grčkoj. Park se otvara početkom svibnja, a zatvara svoja vrata krajem listopada. Naplaćuje se ulaz od 5 EUR. 

9. Zabava u Grčkoj
Za ljubitelje noćnog života i zabave odabrali smo sljedeće grčke otoke:
Mykonos, Ios, Krf, Rodos, Kos i Paros.

10. Što još?
Aquaworld Aquarium na Kreti, Temple of Hephaestus u Ateni, Heraklion Archaeological Museum u Heraklionu...


Dobro je znati

Grčka je sigurna država, a i zdravstvene su usluge na visokoj razini. Naravno, prije putovanja obavezno napravite policu turističkog osiguranja.

  • Nekoliko savjeta prije odlaska u Grčku.
  • Fotokopirajte svoje osobne dokumente.
  • Uvijek je dobro imati gotovinu jer u većini grčkih restorana primaju samo gotovinu.
  • Čuvajte se grčkih vozača jer oni nisu tako obazrivi prema stranim vozačima.
  • Rezervirajte smještaj prije odlaska. 
  • Grčka je poznata po psima i mačkama koji slobodno šeću ulicama. Uglavnom su prijateljski, ali svejedno preporučujemo oprez i pokušajte izbjeći milovanje zbog zaraznih bolesti.
  • Kad koristite WC u Grčkoj, morate biti oprezni jer se papir ne baca u školjku, nego u kante za smeće koje se redovito prazne.
  • Internet je dostupan gotovo svugdje. Uz nadoplatu ili besplatno uz kavicu u baru.


Grci su vrlo druželjubivi i ljubazni. Malo su sporiji kod posluživanja, ali će vam to na odmoru dobro doći. Uživajte i opustite se! 

Vjenčani paketi
Pročitajte priče parova
Vjenčanje na Mauricijusu

Draga Mirela,
teško je u nekoliko rečenica opisati doživljaje koje smo proživljeli na Mauricijusu. Organizacija je bila odlična, ljudi susretljivi, hotel besprijekoran, a osoblje nismo doživljavali kao osoblje nego kao prijatelje.

Vjenačanje na plaži je bio poseban trenutak koji rado prepričavamo svim prijateljima i poznanicima. Nešto što ćemo pamtiti do kraja života i događaj koji ni jedan drugi ne može zamijeniti. Kad... Više >>