SAD - Sjedinjena Američke Države

SAD savezna je republika u središnjoj Sjevernoj Americi. Država se sastoji od 50 saveznih država, koje imaju lokalnu autonomiju u skladu s federalnim sustavom. Glavni grad je Washington. Najpoznatije su po svojim velikim gradovima poput New Yorka, Los Angelesa, San Francisca i parkova prirode Grand Canyon, Bryce Canyon, Monument Valley, Yellowstone i Death Valley. Prostiru se od Atlantika na istoku do Tihog oceana na zapadu. Na sjeveru graniče s Kanadom, a na jugu s Meksikom. Službeni je jezik engleski, a stanovnici su uglavnom protestanti, slijede rimokatolici, a ukupno je oko 302 milijuna stanovnika. Novčana jedinica je američki dolar. Havaji su jedina u potpunosti otočna država u SAD-u. Imaju oko milijun i tristo stanovnika. Savezna država SAD-a postali su 21. kolovoza 1959. godine. Havajima pripada 137 otoka, od kojih većina nije nastanjena. Osam najvećih otoka su Niihau, Kauai, Hawaii – Big Island, Maui, Oahu, Lanai, Molokai i Kahoolawe. Većina je otoka vulkanskog i koraljnog porijekla. Imaju tropsku klimu, kišno je razdoblje od listopada do travnja, a sušno od svibnja do listopada.

SAD - Sjedinjena Američke Države

Temperature

Idealno vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna. Klima i temperatura vrlo su slične našoj.

Hrana

McDonalds, kralj hamburgera i brze hrane, to je Amerika! Na svakom koraku možete pronaći restorane brze hrane, a u većim gradovima ima puno internacionalnih kuhinja, kao što su talijanska, kineska, meksička.

Zdravlje

Cijepljenje nije obvezno. Bez posebnosti, bolesti ili opasnosti.

Dobro je znati

VIZE: Od 20. siječnja 2010. godine za ulazak u SAD bez vize za turističke svrhe za putnike svih zemalja, uključenih u Visa Waiver Program (VWP), obavezan je upis u elektronički sustav za autorizaciju putovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA). Upis se može obaviti na službenoj stranici https://esta.cbp.dhs.gov, gdje sami obavite cijeli proces registracije. Bez tog dokumenta ulazak u SAD nije moguć! Elektronička prijava za putovanje u SAD preko sustava ESTA se naplaćuje. Naknada za registraciju iznosi 14 USD.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Putovanje diljem Amerike bez kreditne kartice gotovo i nije moguće. Bit će vam potrebna prilikom rezervacije hotela, iznajmljivanja automobila. Dobrodošle kreditne kartice su MasterCard i Visa. Novac se može podići i na bankomatima, ali banke za korištenje bankomata naplaćuju proviziju.

TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz SAD-a u Sloveniju je 00 386 + broj mrežne skupine (bez 0) + broj telefona. Pozivni broj iz Slovenije u SAD je 001 + broj mrežne skupine svake savezne države (bez 0) + broj telefona. Slovenski mobiteli rade samo u slučaju da vaš telefon podržava frekvencijski raspon od 1900 MHz (prije polaska provjerite to kod svog mobilnog operatera). Internet je dostupan u većim gradovima i nekim motelima.

ELEKTRIČNI NAPON: 110 V / 60 Hz. Potreban je adapter s američkog na europski standard.

Varnost

SAD su prilično sigurna zemlja, naravno, uvijek treba paziti na svoju imovinu, osobito kada putujete u velike gradove.

Vjenčani paketi
Pročitajte priče parova
Vjenčanje na Havajima, otok Maui

Draga Mirela,

Hvala na čestitkama.

Bilo nam je prekrasno, vjenčanje je bilo kao u snovima i doista smo uživali u svakom trenutku. Osim manjih problema vezanih uz razdvojena sjedala na prvom letu prema Amsterdamu sve drugo je bilo besprijekorno i time su ispunjena sva naša očekivanja. Na tome vam želimo zahvaliti i sa zadovoljstvom ćemo... Više >>