Vjenčanje na Sejšelima
"Vjenčanje na Sejšelima"

Draga Mirela,

Evo potrajalo je, ali našli smo vremena složiti nešto suvislo vezano uz naše putovanje.

Već pri samom dolasku na Sejšele osjećali smo se kao da smo stigli u prošlost, tamo negdje u sredinu/kraj 80tih po ugođaju, izgledu zgrada/kuća, dućanima, ljudima.. Svakako nešto drukčije u odnosu na ono što smo navikli.

Iz vaše lokalne agencije su nas dočekali, s prijevozom nije bilo muke, imali smo direktan prijevoz do Jettya za Silhouette gdje je dobrodošlica također bila na razini očekivanoj za jedan Hilton. Jako brzo se tu pojavila i koordinatorica od strane 7South agencije tako da su se stvari već po dolasku počele 'događati', čak i prije nego smo bili spremni...nismo ni razmišljali o pitanjima oko organizacije vjenčanja tako da smo malo bili i zatečeni na prvu. 

Do samog glisera smo obišli Beau Vallon, malo se kupali, probali kreolsku kuhinju, posjetili štandove sa svježim voćem i sl., bezbrižno popodne u kojem smo se lako privikli na atmosferu.

Sa Silhouette smo oduševljeni, smještaj, osoblje, kvaliteta hrane,.., definitivno se vraćamo na neku od obljetnica i svakako predlažemo da svim svojim klijentima ubuduće preporučate i hotel i isključivo beachfront vilu, sve ostale, pa čak i deluxe vile sa bazenima,... jednostavno se ne mogu usporediti. Super je što je gostiju relativno malo te možete imati svoj mir, intimu, praktički vlastiti komad plaže ispred vile (i to jako lijep komad plaže), a opet, tu je 5 restorana, 2 bar-a (u jednom od njih bude i DJ) te gomila aktivnosti. Svaki dan su organizirane posebne aktivnosti, a tu je uvijek teretana, teniski teren, streličarstvo, rute za planinarenje, trčanje,... mi smo svaki dan nešto odrađivali. SPA je također odličan, osoblje jako ljubazno i profesionalno i nikako za zaobići. Što se tiče samog hotela i otoka, nemamo zamjerki, iako u nekim segmentima malo nedostaje tog Hilton standarda standard je na jako visokoj razini, kvaliteta usluge, ljudi, ambijent, razina brige,... apsolutno odlično! 

Sa samim vjenčanjem nismo najsretniji, tu ih kao organizatore ne bi preporučili, iako imaju prekrasnu lokaciju, predivne plaže gdje možeš biti siguran da neće biti drugih ljudi za vrijeme vjenčanja (što se ne može reći za lokacije na La Digue-u, Praslinu ili Mahe-u - i sami smo bili 'gosti' na 2 takva vjenčanja tijekom izleta po otocima :)) ne možemo im oprostiti taj gaf sa šminkom i frizurom, ponajviše jer su nas držali u neizvjesnoti do pola sata prije predviđenog termina vjenčanja - već smo vam pisali o tome. Organizacijski, barem što se tiče hotela, nisu baš najpotkovaniji i u tih nekoliko dana imali smo nekoliko promjena konačnog termina vjenčanja, a ni za samu lokaciju vjenčanja nismo baš imali izbora (plaža - lijevo ili desno) - što je ipak previše stresno za odmor. Iako iz agencije nisu ništa direktno krivi, stava smo i da se naša koordinatorica, Yvette, također nije baš potrudila potvrdit i provjerit sve detalje dan prije vjenčanja i u najmanju ruku provjerit da li je sve spremno sa koordinatorom iz Hotela - nekako nam je ona nakon tog inicijalnog sastanka na Mahe-u bila izvan ruke, sreli smo je opet tek na sam dan vjenčanja, a u međuvremenu smo imali tek jedan telefonski razgovor gdje smo joj rekli konačni dogovor sa koordinatorom iz Hotela. Odmah bi se dotaknuli i samog original vjenčanog lista kojeg nam je ostavila na recepciji hotela na dan odlaska sa otoka i to nakon nekoliko dogovorenih termina kada će svratiti da se vidimo, popričamo i da nam dostavi certifikat...

Vjenčanje smo uspjeli na kraju 'izvući', teško je dugo biti loše volje na tako lijepom otoku, a slijedeći dan (doručak na terasi vile, spa, večera pod zvijezdama na plaži ispred vile) je bio i najljepši dan tamo.

Na Praslinu je već drukčija situacija, Le duc je jako dobar hotel, ali u usporedbi sa hotelom prije, teško je ocijenjivati, izbor hrane, kvaliteta usluge, smještaj,... sve je osjetno lošije, ali očekivano i sasvim odlično u usporedbi sa brojem zvjezdica.

Najljepša plaža na Praslinu, Anse Lazio je top preporuka, jedna od stvarno najljepših plaža na Sejšelima, a sigurno i na svijetu (mada još nismo obišli cijeli svijet pa uzmite s malom rezervom). Od Le Duc-a nekih 7,5/8 km, što je bio dobar trkači trening - cca. 1h (velika uzbrdica pa zahtijeva malo više kondicije), taksijem 150 kn, autobusom 2,5 kn (po osobi) - tako da preporučamo ovo 1. ili 3. :). Plaža Cote D'or nam se nije svidjela - nju smo, osim kratkog sunčanja preskočili.

Nacionalni park - Vallee de Mai nažalost također preporučamo preskočiti - iako je priroda fenomenalna i prekrasna, nakon planinarenja na Silhouette-u nema 'nove prirode' tek jako puno vrsta palmi koje smo već vidjeli, ali nismo znali kako se zovu - iako se priča da Coco De Mer raste samo tu, ima ga i na Silhouette-u na Jardin Marronu, a životinjski svijet se može vidjeti na svakom kutku na Sejšelima, nije ograničen samo na park. Iako je prezentacija da obilazak traje od 1 do 3 sata, kompletno se može obići (uz povremena stajanja i fotografiranja) za 30 min - park je u biti jako mali, iako je super uređen, ne opravdava cijenu, 350 kn za 2 osobe.

Za vaše buduće klijente preporučamo i hotel Paradise Sun, odmah pored Le Duc-a, apsolutno nam se sviđa taj koncept odvojenih kučica sa finom travom između, a tek restoran na samoj plaži, u pijesku, živa glazba,... 

Što se prijevoza tiče, nismo unajmili auto, ali realno, ako imate malo avanturističkog duha, svakako preporučamo autobus (idu dosta redovito, brzo naučite linije i ekstremno jeftin je), bicikla na Praslinu, veliko NE.

La Digue je nešto što se ne smije propustiti, ubuduće forsirajte smještaj na tom otoku :). Anse Source D'Argent doduše topla preporuka propustiti...ništa ekstra, puno ljepše plaže na Silhouetteu, da ne spominjem Anse Lazio.

Nama su najbolje plaže općenito na Sejšelima na La Digue-u, Grand Anse i Petit Anse (Anse Coco nismo stigli posjetit) - veliki valovi, najsitniji pijesak uopće, sve. Nije preporučljivo za malu djecu, struje stvarno jesu jake. Za cijeli otok je potrebna samo bicikla što je odlično.

Mahe je već druga priča, tu se osjeća ta Sejšejska svakodnevnica i već bijeg od odmora, sam hotel Crown beach nam je, pogotovo u usporedbi sa prva dva dosta slabiji po pitanju smještaja, usluge, kvalitete hrane. Iako je hotel simpatičan, mislimo da bi osoblje ipak moglo biti nešto pristupačnije, nisu nam se pokazali presusretljivi - osim voditeljice hotela koja je super, iako hotel ima direktan izlaz na plažu, plaža nije lijepa kao ostale i nju smo izbjegli kao i općenito provođenje vremena u hotelu. Za kupanje smo odabrali Beau Vallon i Anse Royale koje su mnogo ljepše i urednije. Taj dio puta smo iskoristili za istraživanje Victorie (s čim smo jako brzo bili gotovi jer je u biti jako mali gradić :)), kupovinu suvenira, isprobavanje restorana... usput La Plage - koji je jako hvaljen - iako ukusna hrana, kao cijeli paket nas nije toliko oduševio, vjerojatno zbog prevelikih očekivanja...

Obišli smo i Eden Island, kao da smo se na trenutak vratili u 21 stoljeće i kući, apsolutno novo naselje podređeno bijelcima - čak smo i Špar našli ?!?! za razliku od supermarketa veličine trafike na ostatku otoka tu dućani izgledaju kao i u našim shoping centrima, kafići i restorani kao u centru Zagreba ili Beča,... nerealno za Sejšele, ali smo se zaželili Pizze, i tu je jedino mjesto gdje je možete pojesti, a da podsjeća na original, ali i dalje nam se ne sviđa taj gorak osjećaj očite separacije od domaćeg stanovništva. Malo smo probali i plaže, nisu loše, manje simpatične plaže gdje imate garantiran mir, međutim morate se ušuljati u hotelski kompleks da bi došli do njih.

Putovali smo busom, jednostavno smo stekli naviku, a ponavljam, jako brzo se pohvataju rute, busevi često voze, a svi (9-99) govore engleski te su jako pristojni i susretljivi kao narod.

Da zaključimo, samo vjenčanje tako tako, ali medeni mjesec, kompletno putovanje, prvenstveno odmor pa čak i donekle aktivan kakav mi preferiramo je ispunio sva očekivanja i više. Iako imamo još dosta mjesta na listi 'za posjetiti' Sejšeli će opet doći na red i definitivno se vraćamo.

P.S. moramo spomenuti i fotografkinju, jako je zabavna, super susretljiva, ima lude ideje, ali zamjeramo joj loše znanje photoshopa :), iako je dio slikavanja odradila vrhunski i profesionalno, slike koje smo dobili obrađene su jako loše obrađene i nisu nam se svidjele tako da smo odabrali original slike koje su mnogo ljepše. Album se može kupiti na svakom kutu tako da ni album nije neka dodana vrijednost pa ubuduće toplo preporučite klijentima da uzmu samo paket slika bez ovog dijela obrađenih slika, ručno rađen album i sl. i da, obavezno se cjenkati na tržnicama. 

Šaljemo nešto slika sa vjenčnja (link)... za sva pitanja, pohvale, dodatne komentare ili razjašnjenja tu smo :)

Hvala vam

Lp, Jakov i Maja